Enerji tasarrufu ihtiyacı hiçbir zaman önemini kaybetmeyecektir. Kim elektrik faturasının düşmesini istemez ki? Ve tasarruf etmenin o kadar da zor olmadığı ortaya çıktı. Ultra modern ev aletlerine ve teknolojilerine ihtiyacınız yok; basit, kanıtlanmış yöntemler yeterli olacaktır.
Aynı zamanda sadece enerji tasarrufunun nasıl yapılacağını değil, bunun neden yapılması gerektiğini de bilmek önemlidir. Ve bu sadece aile bütçesinden tasarruf etmekle ilgili değil. Arkanızdaki ışıkları kapatarak ve enerji tasarruflu çözümler kullanarak doğanın korunmasına yardımcı olursunuz. Ama her şeyi sırayla konuşalım.
Enerji tasarrufunun önemi
Birçok kişi neden enerji tasarrufu yapıldığını anlamıyor. Öncelikle bu şekilde aile bütçesinden tasarruf edebilirsiniz. İkincisi, her gün yeri doldurulamaz birçok kaynak enerji üretimi için harcanıyor: kömür, petrol, gaz ve termik santrallerden kaynaklanan emisyonlar atmosferi kirletiyor.
Son yıllarda karbonun çevreye salınması sonucu ortaya çıkan sera gazlarının hacmi hızla artıyor. Bunların birikmesi, Dünya'nın her sakinini etkileyen küresel ısınmaya ve doğal afetlere yol açmaktadır.
Gezegendeki tüm insanlar enerji tasarrufunun nasıl yapılacağını düşünürse ve kaynakları verimli kullanmaya başlarsa, doğayı gelecek nesiller için koruma şansı doğar. Evde enerji tasarrufu yapmanın en iyi yollarına bakalım.
Enerji tasarrufu sağlamanın 4 basit yolu
Herkes doğayla ilgilenebilir; bu sadece biraz zaman alır. Enerji tasarrufu yapmanıza neyin olanak sağladığı hakkında daha fazla bilgi edelim.
Geleneksel olanların yerine LED lambaların kullanılması
LED lambalar akkor lambalara göre 6-10 kat daha az enerji tüketir. Aynı zamanda kullanım ömürleri 50 kata kadar daha uzundur. LED lambalar enerji tasarruflu ampullere göre 1, 5-3 kat daha ekonomiktir ve 10 kat daha uzun süre parlar.
Enerji tasarruflu lamba türleri:
- Cıva ampulleri. Akkor lambalara göre 4 kat daha az elektrik tüketirler. Kullanımdan sonra atılamazlar, ancak özel kaplara atılmalıdırlar.
- LED ampuller. Bunlar yeni nesil sarf malzemeleridir. Cıvalı olanlardan çok daha uzun süre çalışırlar, daha az elektrik tüketirler ve toksin içermezler. Ampullerin tek dezavantajı yüksek maliyetleridir.
Gerekmediğinde ışıkları kapatın
Enerji tasarrufu yapmanın ilk yolu kaynağı gerektiği gibi kullanmaktır. Bazen düğmeye basmak gibi iyi bir alışkanlığın olmayışı, gün içinde veya herkes evden çıktığında bile ışığın açık kalmasına neden olur. Gücü kapatmayı hatırlamak için görünür yerlere bir hatırlatma notu yerleştirebilirsiniz. Örneğin: "Elektriği, gazı, suyu kontrol edin! "Ayrıca evden çıkmadan önce ortak bir anahtar kullanarak tüm dairenin elektriğini kapatabilirsiniz.
Varsa gazlı ocakta su ısıtıcısında suyu ısıtın.
Bu, evde enerji tasarrufu yapmanın başka bir yoludur. Elektrikli su ısıtıcısında suyu kaynatmak için çok fazla kilovat gerekir. Bu ev aleti oldukça güçlüdür, bazı seçeneklerde 2 kW'tan fazlası vardır. LED ampulle karşılaştırıldığında saatte yaklaşık 10 watt tüketir. Bu bir çaydanlıktan 200 kat daha azdır.
Dairenizde gaz sobası varsa kettle'ı onun üzerinde ısıtabilirsiniz. Bu elektrik tüketimini azaltacaktır.
Hareket sensörlerini kullanma
Büyük bir özel eviniz ve aydınlatılması gereken bir alanınız varsa hareket sensörleri takabilirsiniz. Birisi bölgeye girdiğinde ışıkları açacaklar. Cihazlar hayvanlara tepki vermiyor. Özel bir evde alanı aydınlatmak için çok fazla elektrik harcanır.
Sensörleri, ışığın kişinin hareketine göre yanacağı ve kişi daha ileri gittikten sonra kapanacak şekilde konumlandırmaya değer. Cihaz üç metrelik bir mesafede çalışır. Hareket sensörleri, özel bir evde enerji tasarrufu sağlamanın etkili yollarından biridir.
Benzer cihazlar iç mekan kullanımı için de mevcuttur. Bir kişi odaya girdiğinde odadaki ışığı otomatik olarak açarlar. Sensör kapasitif bileşendeki değişiklikleri not eder ve ışık yanar.
Enerji tasarrufu sağlamanın harika bir yolu olarak odaları imar etmek
Alanın uygun şekilde imar edilmesi yoluyla tesislerin etkili aydınlatmasını düzenleyin. Odanın farklı fonksiyonel kısımlarında farklı ışık kaynakları kullanın: avizeler, masa lambaları, başucu lambaları, aplikler. Her bölgenin kendi aydınlatma yöntemleri vardır. Örneğin, oturma odasında şunu kurun:
- Ayarlamak için iki tuşlu anahtarı olan, odanın ortasında büyük bir avize.
- Rekreasyon alanında zemin lambası.
- Masaüstündeki masa lambası.
Ayrı bir alanda ışığa ihtiyaç duyulursa, her zaman ana aydınlatmayı kullanmak yerine ışığı oradan açabilirsiniz. Normal görüşü korumak için yaratıcı çalışma veya kitap okuma sırasında odanın karanlık olmaması gerekir. Ayrıca ışık eksikliği sinir sistemini olumsuz etkiler, bu da depresyona veya baş ağrısına yol açar.
Çoklu tarife sayacı kullanarak elektrik tasarrufu
Dairenizde elektrikten nasıl tasarruf edeceğinizi düşünüyorsanız çoklu tarife sayacı takabilirsiniz. Elektrik masraflarınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır. Sıradan tüketicilerin iki tarifeli ve üç tarifeli sayaçlara erişimi vardır.
İki tarifeli elektrik sayaçları, gündüz ve gece için ayrı ayrı enerji tüketimini hesaplar. Elektrik akımında gece tarifesi gündüz tarifesinden daha düşüktür. Paradan tasarruf etmek için çamaşır ve bulaşık makinelerini gece yarısından sonra gecikmeli başlatma moduna ayarlayarak açabilirsiniz.
Tüm alanların iki tarifeye geçme şansı yoktur. Bu hizmetle enerji tüketiminizde %70'e varan oranda tasarruf sağlayabilirsiniz.
İki tarifeli sayacı olan ekmek makinesi veya multicooker gibi geceleri size lezzetli yemekler hazırlayacak ve aynı zamanda enerji tasarrufu sağlayacak cihazları kullanabilirsiniz.
Suyu ısıtmak için kazan kullanan kişiler için iki fazlı bir sayaç kullanmak, uygun şekilde enerji tasarrufu sağlamanın iyi bir yolu olacaktır. Cihazı yalnızca geceleri 23: 00 - 07: 00 saatleri arasında çalıştıracak bir zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz.
Günü üç döneme ayıran sayaçlar vardır: "gece" - 23. 00 - 7. 00 arası, "zirve" - 7. 00 - 10. 00 ve 17. 00 - 21. 00 arası, "yarım zirve" - 10. 00 - 17. 00 ve 21. 00 - 23. 00 arası. Elektrik maliyetleri geceleri en düşük, yoğun saatlerde ise en pahalıdır. Birden fazla tarifeye sahip sayaçların kurulumunun birçok avantajı vardır:
- Maliyet minimum olduğunda elektriği kullanmak.
- Ağdaki yükün uygun şekilde dağıtılması durumunda cihazın maliyeti haklı çıkar.
- Üç tarife sayacı hacklenemez ve yeniden yapılandırılamaz.
- İnternet üzerinden okumaları aktarma imkanı.
İki tarife sayacı kullanma seçeneğiyle sıklıkla karşılaşılmaktadır. Gündüz saatlerinde çok fazla elektrik harcayanların üç tarifeli cihazlar satın alması gerekiyor. Yoğun saatlerde ağdaki yükten kaçınarak elektrikten tasarruf edebilirsiniz, çünkü sabah ve akşam saatleri tarifeye göre en pahalı saatlerdir - maliyet %70 artar.
Müstakil evlerde yaşayan ve elektrikli kombilerle ısıtan kişilerin yoğun saatlerde cihazın gücünü azaltması gerekiyor, aksi takdirde enerji maliyetlerini düşüremeyecekler.
Kazan ve elektrikli kazan ile enerji tasarrufu sağlamanın yolları
Tüm yazlık ve özel ev sahipleri, ısıtmanın bir elektrikli kazan kullanılarak yapılması ve suyun bir su ısıtıcısı kullanılarak ısıtılması durumunda elektrikten nasıl tasarruf edebilecekleri sorusuyla ilgilenmektedir. Tahtalar çok büyük olacak gibi görünüyor. Her şey sizin çabalarınıza bağlıdır.
Isıtma ve sıcak su temin sistemini dikkatlice düşünmek gerekir.
- İyi ev yalıtımı. Bu amaçla farklı ısı yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Yalıtımlı duvarlar, zeminler ve çatılar ısıyı daha iyi tutacak ve elektriğe daha az harcamanız gerekecek.
- Ek bir ısı akümülatörünün takılması. Cihaz, minimum elektrik maliyeti döneminde termal enerjiyi biriktirecek ve maksimum enerji tüketimi aşamasında kombi kapatıldığında bu enerjiyi serbest bırakacak şekilde ısıtma sistemine yerleştirilmiştir. Sistem otomatik açma-kapama kontrolleri ile çalışmaktadır.
- Geri kazanımlı havalandırma sistemlerinin kurulumuBu, ısının korunmasına ve odaya geri dönmesine yardımcı olmanın yanı sıra sokaktan soğuk havanın girişini engellemeye yardımcı olur.
- Dairede normal sıcaklığın aynı seviyede tutulması. Bunu yapmak için, dışarıdaki göstergeler değiştiğinde odadaki sıcaklığı otomatik olarak kontrol edecek özel ekipmanların kurulması gerekmektedir.
- Çift devreli kazanların kullanılmasıelektrik şebekesindeki yükü arttırdığından, kazanlardaki suyu aşırı ısıtmadan rahat bir sıcaklığa ısıtmanıza olanak tanır.
- Suyu uzun süre sıcak tutacak ısı yalıtımı iyi bir kombi takılması. Sonuç olarak, su geceleri ısıtılarak enerji maliyetlerinden tasarruf edilebilir.
A+ sınıfı ev aletlerinde enerji tasarrufu mümkün müdür?
Ev için ev aletleri enerji verimliliği sınıflarına ayrılmıştır. İlanda A+ sınıfı bir buzdolabı veya çamaşır makinesinin elektrik maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olacağı belirtiliyor. Gerçekten mi?
Tüm modellerin çalışma sırasında yaklaşık olarak aynı miktarda elektrik tükettiğinden emin olmak için farklı kategorilerdeki ekipmanların gerçek enerji tüketimini karşılaştırmaya değer. Üst sınıf cihazların tek avantajı, aynı kilovat miktarı için buzdolabının daha fazla donması ve fırının daha hızlı ısınmasıdır. Bu nedenle ekipmanın değiştirilmesi, evde enerji tasarrufunun nasıl sağlanacağı sorununu küresel olarak çözmeyecektir.
Yani eşit güç tüketimi ile yüksek kategorideki modeller, işlerini yapma açısından elektriği daha verimli kullanıyor.
Bir örneğe bakalım. B Sınıfı bir buzdolabı yılda 485 kilovatsaat elektrik kullanır. Aynı hacim ve oda sayısına sahip A+ sınıfı bir ekipman modeli yılda 272 kilovatsaat enerji tüketmektedir.
Üst düzey bir buzdolabı kurarsanız ne kadar tasarruf edeceğinizi öğrenmek için kilovatsaati ortalama tarife oranıyla çarpmanız gerekir, sermaye için 5, 38 ruble. Yılda 1146 ruble tasarruf edebileceğiniz ortaya çıktı.
Yeni bir buzdolabının maliyeti 30 bin ruble ise 30 yılda kendini amorti edecek. Yıllar önce satın aldığınız ancak düzgün çalışan bir ekipmanınız varsa, yenisini satın almak size herhangi bir tasarruf getirmeyecektir. Ciddi hasar durumunda ve buzdolabının yenisiyle değiştirilmesi gerektiğinde, kendi finansal yeteneklerinizi dikkate alarak modelleri seçin. Daha pahalı, yüksek enerji verimliliğine sahip bir seçeneğin satın alınması, elektrik maliyetlerinde bir azalmayı garanti etmez.
Yasadışı enerji tasarrufunun sonuçları
Yasadışı eylemler sorunlara yol açabilir:
- Elektrik sayacının hasar görmesi veya mıknatıslanması durumunda, sahibi Kararda kabul edilen tarife ve oranlara göre enerji kullanımı için ödeme yapmakla yükümlü olacaktır. Sonuç olarak, elektrik maliyeti sayaçla ödemeye göre çok daha yüksek olacaktır.
- Sahibinin bir buçuk ila dört bin ruble arasında değişen yeni bir elektrik sayacı satın alması gerekecek.
- Fail 10-15 bin ruble idari para cezasına tabi olacaktır (Madde 7. 19). Bir kişi değeri 250 bin rubleyi aşan elektriği çalarsa cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.
- Enerji tedarik kuruluşunun talebi karşılanırsa mal sahibi hukuki olarak sorumlu tutulacak ve ceza ve faiz ödemek zorunda kalacak.
Enerji tüketimini %25-30 oranında azaltmaya yardımcı olan özel cihazların reklamları çeşitli bilgi kaynaklarında yayınlanmaktadır. Ancak bunu yasal yöntemlerle yapabilecek bir cihazın olduğunu düşünmemelisiniz. Bu cihazın elektrikten tasarruf etmeye yardımcı olmayacağını doğrulayan gerçek gerçekler var:
- Bu, kaynak tedarik kuruluşları için karlı değildir, buna izin vermeyeceklerdir.
- Fizik kanunlarına göre bu imkansızdır - ekipmanınız tarafından ağdan tüketilen bir kilowatt kadar enerji harcarsınız.
Aldanıp çıkar uğruna suç işlememelisiniz. Enerji tasarrufu için yasal yöntemleri kullansanız iyi olur. Bu sayede elektrik faturalarına daha az para harcayacaksınız ve aynı zamanda çevreye olan zararlı etkinizi de azaltacaksınız. Bunu yapmak için kaynak tüketimi konusunda akıllı olmanız yeterlidir.